Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

Ο παραλογισμός της φορολόγησης

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEidUfWqI6o_XP_tqoh5DqUM58MLyj5FX8fSjqRyG10ouH5TUJ2bzN01EgmFDvnJantQUg11BnwjmkAxBm5bPhl_Qxc5Ve-17sRY5WviVsHGcQJZm8wdyfHMZaq2Rv8gqMw6eXlgDq8_dy1u/s1600/1c192b34cce9ce81c18336a73b7fd32d_L.jpg
"Ο σοφός Ελληνικός λαός λέει: Στο βάλτο μαλώνουν τα βουβάλια και την πληρώνουν τα βατράχια. Δεν θα μπορούσε να βρει κανείς καλύτερη εφαρμογή, παρά μόνο στην απόφαση- εγκύκλιο, που έμαθα πως κυκλοφόρησε Ένωση σωματείων και ζητάει  να παρακρατείται το 20% απο την αποζημείωση των διαιτητών στους αγώνες, για να αποδώσουν τον νόμιμο φόρο. Τα σωματεία του ποδοσφαίρου κα του  μπάσκετ που εδώ και χρόνια αποζημιώνουν στο γήπεδο τους διαιτητές δεν έχουν πρόβλημα, καθώς εκδίδουν  εξοδολόγιο από την Ενωση ή τον σύνδεσμο διαιτητών, αυτό το ανακάλυψαν οι πρωτάρηδες παράγοντες του βόλεϋ. Θα ήθελα όμως χωρίς να είμαι φοροτεχνικός να ενημερώσω όλους αυτούς που κόπτονται για την δήθεν φοροδιαφυγή των διαιτητών του βόλεϋ,από τα τεράστια έσοδα που καρπόνονται, από διαιτησίες ότι:
 Το τροποποιημένο άρθρο 4 του φορολογικού νομοσχεδίου αναφέρει. Το εισόδημα από μισθούς, συντάξεις και μισθούς με έκδοση τιμολογίου ή απόδειξη παροχής υπηρεσιών υποβάλλονται σε φόρο. Επομένως ο διαιτητής που δεν έχει μπλοκ παροχής υπηρεσιών , άρα δεν έχει και εισόδημα, δεν μπορεί να υποβληθεί σε αυτή την διαδικασία και δεν έχει εισόδημα γιατί σαφώς το άρθρο 46δ&στ του αθλητικού νόμου 2725/1999, αναφέρει ότι οι διαιτητές αποζημιώνται και δεν αμοίβονται. Αν το Ελληνικό κράτος θεωρούσε επαγγελματία το διαιτητή και επομένως θα ήταν υποχρεωμένος να δηλώσει τα εισοδήματα του,θα είχε προβλέψει και ανάλογο κωδικό στην εφορία, που δεν υπάρχει. Ο κωδικός που υπάρχει στην φορολογική δήλωση και αναφέρεται σε έσοδα από διαιτησίες αφορά δικαστές για εκδίκαση διατησιών και όχι για διαιτητές αθλητικών συναντήσεων. Αν έπρεπε να δηλώσει την αποζημίωση που λαμβάνει ο διαιτητής θα υπήρχε πρόβλεψη στο νόμο να μπορεί ως ελεύθερος επαγγελματίας, να αντιλογίσει το φπα,κάτι τέτοιο ομως δεν γίνεται. Σκεφτείτε παράλογο,  κάποιος να πάει σε γήπεδο, να παίξει χωρίς αμοιβή, το αναφέρει ρητά ο κανονισμός διαιτησίας και η γενική προκήρυξη της ΕΟΠΕ και αφού έχει πληρώσει 23% φπα  στην βενζίνη του,να φορολογήται και 20% στο  εισόδημα που δεν πήρε.

 Εάν όμως υπάρχει σχέση εργασίας μεταξύ σωματείου και διαιτητή, θα πρέπει το σωματείο να ασφαλίσει τον ευκαιριακά απασχολούμενο διαιτητή πληρώνοντας το ανάλογο έργόσημο. Αυτονόητο βέβαια είναι ότι, ως εργοδότης,  το ίδιο θα πρέπει να κάνει με αθλητές και προπονητές και φυσικά να δηλώσει τα χρήματα από τις συνδρομές των παιδιών ως εισόδημα και να φορολογηθεί ανάλογα.
 Επομένως θα πρέπει να ψάξουμε βαθύτερα να βρούμε τα αίτια, αυτού του παραλογισμού, μερικών νεόκοπων παραγόντων, μήπως καταφέρουμε να τους βοηθήσουμε στα μεγαλά σχέδια τους για την πάταξη της φοροδιαφυγής και  όχι φυσικά μέσα από τις αποζημιώσεις των διαιτητών, που πρέπει να  υπενθυμίσουμε ότι τους χρωστούν περισσότερα από 750.00 ευρώ
Σταύρος  Μαυρικίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου