Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΟΔΒΕ ΣΤΗΝ Γ.Σ. ΤΗΣ ΕΟΠΕ


Αγαπητοί φίλοι
Θα μου επιτρέψετε να σας προσφωνώ έτσι, μιά και μετά απο τριάντα περίπου χρόνια δραστηριοποίησης στο χώρο του βόλεϋ και της διαιτησίας ειδικότερα, νοιώθω ευλογημένος γιατί κατάφερα να αποκτήσω μόνο φίλους.
Κατ'αρχάς θα ήθελα να ευχαριστήσω το διοικητικό συμβούλιο της ΕΟΠΕ, αφ'ενός για την πρόσκληση και αφ'ετέρου για την δυνατότητα που μου δίνει, να αναπτύξω τις απόψεις των διαιτητών, κυρίως σε θέματα που μας απασχολούν.
Είμαι από τους ανθρώπους που μου αρέσουν οι καθαρές κουβέντες και θεωρώ ότι με ειλικρινή διάλογο, μπορούμε να ξεπεράσουμε και να λύσουμε και τα πιο δύσκολα προβλήματα. Σε αυτά τα πλαίσια και κυρίως με θετική διάθεση προσπάθησα τα τέσσερα τελευταία χρόνια να συνεργαστώ με το διοικητικό συμβούλιο της ομοσπονδίας, όχι μόνο για το καλό της διαιτησίας, αλλά κυρίως για τις καλύτερες μέρες που όλοι ονειρευόμαστε για το άθλημα που αγαπάμε.
 Όμως δυστυχώς βρέθηκα να αντιπαλεύω με υπαναχωρήσεις, φαινόμενα διγλωσσίας και μία αναβλητικότητα άνευ προηγουμένου. Θα μου επιτρέψετε να σταθώ και να τονίσω δύο τρία σημεία, που εγώ θεωρώ σημαντικά.
 Πρώτα από όλα, με μία μεγάλη προσπάθεια που ξεκίνησε το 2011 με την αποζημίωση διαιτησίας, των κατηγοριών στο γήπεδο και ολοκληρώθηκε την αγωνιστική περίοδο που διανύουμε, με τα αναπτυξιακά, έκλεισε ένας φαύλος κύκλος που χρέωσε τους διαιτητές με το ποσόν των 850.000€. Σε αυτή την προσπάθεια, σημαντικό ρόλο και πρέπει να το αναγνωρίσουμε, έπαιξαν τα σωματεία που ανέλαβαν εξ'ολοκλήρου τα έξοδα διαιτησίας και οφείλω δημόσια να σας ευχαριστήσω γιαυτό.  Και εμείς φυσικά από την μεριά μας προχωρήσαμε σε μειώσεις, τέτοιες που ουσιαστικά να αποζημιώνονται τα οδοιπορικά μόνο για κάθε διαιτητή, ώστε να μπορούν τα σωματεία να αντέξουν στα έξοδα και μάλιστα σε τέτοια δύσκολη οικονομική περίοδο για τον τόπο.
 Και εάν είπα ένα ευχαριστώ για τις αποζημιώσεις στο γήπεδο, σας πρέπουν πολύ περισσότερα για την απόφασή σας να απαξιώσετε τον κανονισμό διαιτησίας που ψήφισε η περσινή γενική συνέλευση της Χαλκίδας. Για την ιστορία και μόνο θα  πω ότι, το 2011, αυτή η διοίκηση της ΕΟΠΕ στην γενική συνέλευση,  στις εγκαταστάσεις της Παιανίας, ψήφισε έναν κανονισμό διαιτησίας που είχε γίνει με συνεργασία των δύο πλευρών. Ισχυσε για τρεις αγωνιστικές περιόδους και εντελώς ξαφνικά μα κυρίως αψυχολόγητα, ήρθε στην γενική συνέλευση,  στην Χαλκίδα,  ένας κανονισμός παράτυπος, ένας κανονισμός που ήταν αντίθετος με τον ισχύοντα αθλητικό νόμο 2725/1999. Ευτυχώς όμως με δική σας απόφαση, αφού όλες οι Ενώσεις έκαναν τα πρωταθλήματα με επίσημους διαιτητές, ο κανονισμός αυτός έμεινε ανενεργός. Εμείς ως οφείλαμε κάναμε προσφυγή στα πολιτικά δικαστήρια, όμως ή απόφαση που περιμένουμε πολύ μικρή σημασία έχει, αφού η πολιτική βούληση της σημερινής αθλητικής ηγεσίας, είναι να προχωρήσει σε αλλαγή αθλητικού νόμου. Σημασία ίσως να έχει η απόφαση μόνο για τον κοΠρόεδρο, ο οποίος έχει δηλώσει δημόσια και δυστυχώς όχι μία φορά μόνο, ότι δεν μιλάει με διαιτητές, μέχι να τους κερδίσει στο δικαστήριο, εγώ του απαντώ: Εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στην Ελληνική δικαιοσύνη και θα συνεχίσουμε να του μιλάμε όταν βγει η απόφαση, επειδή αγαπάμε το βόλεϋ και θα προσπαθούμε πάντα για το καλύτερο.
Στην σημερινή γενική συνέλευση και στα χέρια του διοικητικού συμβουλίου, εμείς έγκαιρα και έγκύρα, καταθέσαμε σχέδιο κανονισμού διαιτησίας, που εχουμε εκπονήσει, σαφώς εναρμονισμένο με τον ισχύοντα αθλητικό νόμο 2725/1999, αλλά λαμβάνοντας υπ'όψιν και τις οδηγίες και κατευθύνσεις της νέας αθλητικής ηγεσίας με την οποία οφείλω να πώ είμαστε σε καλή συνεργασία.
  Ένα όμως σημαντικό αγκάθι ίσως το σημαντικοτερο, είναι το μεγάλο χρέος των 850.000€ περίπου που οφείλει η ομοσπονδία στους διαιτητές, το οποίο αναλύεται σε 700.000€ πριν το 2009, 80.000€-100.000€ στη σημερινή διοίκηση και 60.000€ στο μπητσ βόλεϋ. Η δικαιολογία της νέας και παλαιάς διοίκησης, μάλλον, βολεύει ή καλύτερα χαϊδεύει τα αυτιά κάποιων,  γιατί στις διοικήσεις υπάρχει συνέχεια, και ακόμη χειρότερα στην περίπτωση μας, ο γραμματέας της παλαιάς διοίκησης, είναι ο πρόεδρος της νέας. Επομένως κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι η νέα διοίκηση είναι άμοιρη ευθυνών. Για αυτό το χρέος, έχουμε ακούσει, έχουμε πάρει υποσχέσεις, προφορικές και γραπτές τόσες, όσες είναι περίπου το ιδιο το χρέος. Θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι, δεν διεκδικούμε πια, απαιτούμε αυτά τα χρήματα και φυσικά θα πρέπει να διαβεβαιώσω όχι εις βάρος των ομάδων. Αυτό το ποσόν το οφείλει η ΕΟΠΕ και από εκεί το διεκδικούμε και ενοείται χωρίς άλλη αναβολή.  Εμείς έχουμε την πρόθεση να αναθέσουμε την διεκδίκηση του χρέους, αφού η οικονομική επιτροπή που είχαμε συστήσει, απέτυχε, σε τεχνοκράτες, σε ένα γραφείο ορκωτών λογιστών ισως, σε μία εισπρακτική εταιρία δικηγόρων, να βεβαιώσουμε το χρέος και μετά προχωράμε. Το βέβαιο είναι οτι δεν υπάρχει θέμα παραγραφής και το σίγουρο ότι οι διαιτητές απαιτούν τα χρήματα που εχουν πληρώσει τόσα χρόνια.
 Τέλος θα ήθελα να επισημάνω: Εμείς έχουμε αποδείξει ότι είμαστε εδώ για να λύνουμε προβλήματα, όχι να δημιουργούμε και δεν διεκδικούμε τίποτα περισσότερα, από όσα αυτή η διοίκηση έχει δεσμευτεί εγγράφως.
 Θα ήθελα να σας ζητήσω συγνώμη, αν σας κούρασα, να σας ευχαριστήσω για την φιλοξενία και να ευχηθώ καλή επιτυχία στις εργασίες της συνέλευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου