Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Εθνική ομάδα και world league


Αγαπητοί φίλοι
Πρώτα από όλα θα ήθελα να ευχαριστήσω το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου των φίλων των Εθνικών ομάδων για την τιμή που μου έκανε να με προτείνει για ομιλητή αυτής της εκδήλωσης, αλλά και την δυνατότητα που μου δίνει να μοιραστώ μαζί σας κάποιες από τις σκέψεις μου,που αφορούν το μέλλον της Εθνική μας ομάδας και την συμμετοχή της στην μεγαλύτερη διοργάνωση,παγκοσμίως για το βολεύ, μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες,
Το world league ειναι ενας θεσμός που ξεκίνησε η FIVB, το 1990 για να συμπληρώσει το κενό απο την αγωνιστική απραξία, των τεσσάρων ετών ανάμεσα στις Ολυμπιάδες και φυσικά να αναδείξει ακόμη περισσότερο, το άθλημα του βόλεϊ. Ειναι λοιπόν σίγουρο ότι  μια τέτοια προσπάθεια, πρώτα από όλα,  διασφαλίζεται με ποιοτικές ομάδες.Αν ανατρέξουμε πίσω στα 25 χρόνια του θεσμού θα βρούμε ομάδες αθλητικά μεγαθήρια, όπως οι ομάδες με τις περισσότερες κατακτήσεις Ιταλία και Βραζιλία, η Ρωσία,οι  Ηνωμένες πολιτείες της Αμερικής, η Κούβα, η Ολανδία, η Σερβία, ομάδες που η κάθε μία από αυτές έχει γράψει την δική της μεγαλειώδη ιστορία,σε ενα
άθλημα, θεαματικό, γρήγορο, εντυπωσιακό, μα κυρίως καθαρό.
Όμως  μια τέτοια διοργάνωση και στην εποχή μας, δεν είναι δυνατόν να είναι αμιγώς αθλητική και μπορεί κανείς να αναγνωρίσει εύκολα, έντονα τα στοιχεία του marketing. Η υποχρέωση για τηλεοπτική κάλυψη των αγώνων που έχει η ομοσπονδία για την συμμετοχή της ομάδας στο τουρνουα, μπορεί εύκολα να γίνει εργαλείο και το άθλημα να γίνει γνωστό στο ευρύ κοινό, με ότι οφέλη μπορεί κανείς να φανταστεί. Εννοείται ότι θα πρέπει  τα δικαιώματα να δίνονται σε ελεύθερα κανάλια, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να παρακολουθούν τους αγώνες, όσο γίνεται περισσότεροι τηλεθεατές. Η σημασία που δίνει η παγκόσμια ομοσπονδία στην παρουσία της τηλεόρασης, φαίνεται και από το γεγονός, οτι με συνεχείς μικρο παρεμβάσεις, προσπαθεί να κάνει το άθλημα περισσότερο τηλεοπτικό.
Σημαντική όμως, για την διεξαγωγή ενος τέτοιου αγώνα, είναι και η παρουσία των θεατών. Η ώθηση που νιώθει ο αθλητής, η πίεση, η εναλλαγή των συναισθημάτων, λειτουργούν καταλυτικά, ώστε ο ίδιος να έχει καλύτερη απόδοση και  εμείς φυσικά να παρακολουθούμε υψηλού επιπέδου αθλητικές συναντήσεις. Απο την επιμονή της FIVB, για όσο γίνεται μεγαλύτερη παρουσία θεατών, έχουμε την δυνατότητα,  να δημιουργήσουμε φιλάθλους που θα έρχονται στο γήπεδο με τις οικογένειες τους, που δεν θα έχουν τον φόβο εκ τρόπων και ακόμη καλύτερα να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το βόλεϋ. Η χθεσινή και προ χθεσινή παρουσία των  φιλάθλων στο "Πάλαι ντε σπορ", είναι ίσως η καλύτερη απόδειξη για την επιτυχία αυτής της προσπάθειας.
Επομένως, η Εθνική μας ομάδα, δεν μπορεί παρά να έχει μόνο ωφέλη από την παρουσία της, σε μια τέτοια διοργάνωση, αρκεί να μην πιστέψει ότι και μόνο με την συμμετοχή θα έχει φθάσει να συγκαταλέγεται στις κορυφαίες του κόσμου. Σε τέτοιου  είδους διοργανώσεις, η αξία της συμμετοχής, αν δεν καταφέρεις να καρποθείς τα οφέλη της,  είναι άνευ σημασίας. Οι δέκα προηγούμενες παρουσίες της Εθνικής μας ομάδας στον θεσμό, θα πρέπει να αποτελέσουν οδηγό,  ωστε να αποφευχθούν τυχόν λάθη του παρελθόντος και με περισσότερη δουλειά να πετύχουμε όσο το δυνατόν καλύτερη εκπροσώπηση από το Εθνικό μας συγκρότημα. Θα έχουμε σίγουρα πετύχει αν στο τέλος της διοργάνωσης, έχουμε καταφέρει να φέρουμε στο άθλημα, έστω εναν αθλητή ή εναν θεατή.
Και αν η ομάδα μας διεκδικεί στην 11η παρουσία της κάτι περισσότερο απο τις προηγούμενες, υπάρχει μια ομάδα που έχει εκπροσωπήσει την πατρίδα μας και στα 25 χρόνια του θεσμού και μάλιστα με σημαντικές επιτυχίες. Είναι οι Ελληνες διαιτητές που με συνεχή προσπάθεια, ενημέρωση και αγωνιστική πειθαρχεία, έχουν καταφέρει να συγκαταλέγονται ανάμεσα στους κορυφαίους του κόσμου και φυσικά έχουν αφήσει το δικό τους στίγμα στο παγκόσμιο βόλεϊ. Θα πρότεινα  λοιπόν στην ομοσπονδιά του αθλήματος  να αξιοποιήσει, την γνώση, την εμπειρία, αλλά και την διάθεση των Ελλήνων διαιτητών οι οποίοι  ειναι σίγουρο οτι θα ανταποκριθούν. Με σωστή οργάνωση και  συντεταγμένες ενέργειες, από το διοικητικό συμβούλιο της ομοσπονδίας,  με καλή αγωνιστική παρουσία απο το προπονητικό τιμ  και τους παίκτες και φυσικά όλους  εμάς στο πλευρό της ομάδας, είμαι σίγουρος οτι η Εθνική μας,  θα έχει εξαίρετα αποτελέσματα σε ένα τόσο μεγάλο τουρνουά.
Η συναναστροφή των Ελλήνων παικτών με συναδέλφους τους παγκόσμιας κλάσσης, αλλά και η δυνατότητα που δίνεται στους  ξένους παίκτες να γνωρίσουν το Ελληνικό "γίγνεσθαι" στο χώρο του βόλευ, αποτελούν κίνητρα, για  να προσπαθήσουμε ακόμη περισσότερο σε αυτή την διοργάνωση. Ειναι αυτονόητο οτι  συνεργασία των ελληνων παικτών, με ικανούς ξένους θα δυναμώσει τους ίδιους, ώστε να δημιουργήσουμε ενα ισχυρό εθνικό συγκρότημα, αλλά και να παρακολουθήσουμε  ένα ποιοτικό και ανταγωνιστικό Εθνικό πρωτάθλημα.
 Έχουμε την ευκαιρια να βάλουμε το βόλευ στα σπίτια, μέσα απο την τηλεόραση, αλλά και να γεμίσουμε τα γήπεδα με θεατές και δεν πρέπει να την αφήσουμε να πάει χαμένη. Είναι σημαντικό για το άθλημα, να συνηθίσουν οι παίκτες να παίζουν σε γεμάτα γήπεδα, αλλά και οι θεατές να συμπεριφέρονται ως φίλαθλοι και όχι ως οπαδοί
Ολα τα παραπάνω όμως δεν είναι δυνατόν  να υλοποιηθούν αν δεν υπάρξει η ανάλογη υλικοτεχνική υποδομή και οικονομική στήριξη.Οι οικονομικές δυνατότητες που είχε παλαιότερα η ομοσπονδία να βοηθήσει τις Εθνικές μας ομάδες,  πλέον δεν υπάρχουν. Σε μία χώρα που παραπαίει οικονομικά, θα είναι μάλλον υπερβολή να ζητάμε οικονομική υποστήριξη απο τον κρατικό προϋπολογισμό για να κάνουμε αθλητισμό. Αυτό τον ρόλο θα πρέπει να αναλάβουν οι χορηγοί και επειδή δεν υπάρχουν πια μεγάλοι, θα πρέπει να το κάνουμε όλοι εμείς. Πλέον δεν μπορούμε να ζητάμε πολλά από λίγους, σίγουρα όμως μπορούμε να ζητήσουμε λίγα από πολλούς και ο σύλλογος φίλων των Εθνικών ομάδων, μας δείχνει το δρόμο. Ήδη τον πρώτο χρόνο παρουσίας του ο σύλλογος έχει να δείξει σημαντικό έργο, θα πρέπει όμως όλοι να βοηθήσουμε, είτε ως ενεργά μέλη, είτε ως φίλοι του συλλόγου, για να διατηρήσουμε το δικαίωμα να ονειρευόμαστε ενα καλύτερο αύριο όχι μόνο για τις Εθνικές μας ομάδες αλλά γενικότερα για το άθλημα και εδώ για να ευλογήσω και λίγο τα γένια  μου, νιώθω ιδιαίτερα χαρούμενος που στα ιδρυτικά μέλη  των φίλων των Εθνικών ομάδων, είναι αρκετοί αξιόλογοι και καταξιωμένοι διαιτητές και μάλιστα  με έντονη  δραστηριότητα.
 Είμαι  όμως σίγουρος,ότι μέσα από αυτή την προσπάθεια  θα  βρούμε λύση στο μεγάλο πρόβλημα της μιζέριας, της κατήφιας και της εσωστρέφειας, που μαστίζει τον τόπο, αφού θεωρώ οτι ο αθλητισμός, αποτελεί την μόνη διέξοδο.
Τέλος, αφού σας ευχαριστήσω για την προσοχή σας, θα ήθελα να  συγχαρώ  για μια ακόμη φορά την συντονιστική ομάδα του συλλόγου των φίλων των Εθνικών ομάδων για την οργάνωση της ημερίδας, αλλά και για την έως τώρα προσφορά τους στην προετοιμασία των Εθνικών μας  ομάδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου