Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

Ειδικοί διαιτητές


  Με λύπη μου διαπιστώνω ότι στις προκηρύξεις για την νέα αγωνιστική περίοδο 2015-2016, η ΕΟΠΕ αναφέρει ότι οι αγώνες Παίδων - Κορασίδων, Εφήβων - Νεανίδων, αλλά και τα Περιφερειακά πρωταθλήματα Ανδρών- Γυναικών, δύνανται να διεξαχθούν  χωρίς επίσημους διαιτητές.
  Ο αθλητικός νόμος 2725/1999, σαφώς και ορίζει τον τρόπο και τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρεί κάποιος για να γίνει διαιτητής και επομένως οι "Ειδικοί διαιτητές" που η ομοσπονδία του αθλήματος έχει επινοήσει δεν μπορεί να είναι διαιτητές. Θα πρέπει δε να επισημάνω ότι με πρόταση του Προέδρου της ΕΟΠΕ, η Γενική Συνέλευση των σωματείων τον Μάρτιο που μας πέρασε, αποφάσισε παμψηφεί ο κανονισμός διαιτησίας να μείνει ΑΝΕΝΕΡΓΟΣ μέχρι να βγει η απόφαση του δικαστηρίου.
  Επίσης είναι σημαντικό και θα πρέπει να αναφέρω ότι, την αγωνιστική περίοδο 2012-2013 με απόφαση του, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΟΠΕ, απέβαλλε από την τελική φάση του Πανελληνίου πρωταθλήματος Εφήβων, ομάδα, που συμμετείχε σε αγώνες χωρίς επίσημους διαιτητές, απόφαση για την οποία δικαιώθηκε από το ΑΣΕΑΔ.
  Εκτίμηση μου είναι ότι,  αυτές οι παρεμβάσεις οδηγούν στην απαξίωση του θεσμικού ρόλου του διαιτητή, αλλά και το ίδιο το άθλημα σε αδιαφανείς διαδικασίες και σκοτεινά μονοπάτια συναλλαγής και εξάρτησης.
  Επιπροσθέτως, οφείλουμε όλοι, να αναλογιστούμε ότι μέσα από αυτές τις διοργανώσεις αναδεικνύονται οι αθλητές οι οποίοι απολαμβάνουν πριμοδοτήσεις για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οπότε η ακεραιότητα της όλης διαδικασίας πρέπει να διασφαλίζεται στο έπακρον.
   Ακόμη, με αυτές τις διατάξεις, μετριάζεται η δυνατότητα προσέλκυσης ικανών και φερέλπιδων ατόμων στο χώρο της διαιτησίας, εξέλιξη που μακροπρόθεσμα θα δημιουργήσει προβλήματα και στα υπόλοιπα πρωταθλήματα, Ανδρών-Γυναικών.
   Τέλος, πιστεύω ότι, το οικονομικό όφελος για τις ομάδες είναι αναλογικά πολύ μικρότερο από το κέρδος που θα προκύψει απο την οικοδόμηση της σοβαρότητας και της διαφάνειας στο άθλημα.
  Προτρέπω λοιπόν, στην λογική της καλής συνεργασίας και της ανάπτυξης του χώρου, που και οι δύο φορείς υπηρετούμε, να επανεξετάσει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΟΠΕ τις προκηρύξεις και να εναρμονίσει τις συγκεκριμένες διατάξεις με τον ισχύοντα αθλητικό νόμο, ώστε να στηρίξει τις προσπάθειες μας, αυτές που καθιέρωσαν το βόλεϋ ως ένα από τα σημαντικότερα και κυρίως πιο "καθαρά" αθλήματα στην Ελλάδα.

Σταύρος Μαυρικίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου